Sinis - slider
Sinis - slider
Sinis - slider
Sinis - slider
Sinis - slider
Sinis - slider
Sinis - slider
Sinis - slider
Sinis - slider
Sinis - slider
Sinis - slider

Beperkt Beveiligde Inrichting De Doggerij

De Doggerij is een Noord Hollandse stolpboerderij die geheel gerestaureerd en vernieuwd is. De oude stolp is ingrijpend verbouwd en huisvest nu twee woongroepen voor 20 kwetsbare forensische jongeren. Zij hebben na een behandeling in een gesloten jeugdinrichting bijzondere zorg nodig. In een intensief werk- en leertraject met onderwijs en werk op de boerderij leren zij de structuur aan om hun leven op te bouwen en terug te keren naar de maatschappij. Samen met LEVS architecten is Sinis erin geslaagd deze vervallen Westfriese eyecatcher een nieuwe look en eigentijdse bestemming te geven.

Beperkt Beveiligde Inrichting De Doggerij

Projectgegevens

ProjectBeperkt Beveiligde Inrichting De Doggerij te Den Helder
OpdrachtgeverRijksgebouwendienst Directie Projecten via LEVS architecten
DisciplineElektrotechniek, werktuigkunde, Intensief toezicht.
Uitvoering2010 (start eerste ontwerpen)
Oplevering2011
Aanneemsom totaal€ 1.020.000
Opdrachtsom totaal€ 110.497
Bruto oppervlakte937 m²

Het oude houten skelet van de stolp is hersteld en de karakteristieke rieten kap is geheel vernieuwd. Hiermee toont de boerderij weer haar oude glorie. Het stoere karakter is behouden en verweven met cortenstalen elementen die het nieuwe gebruik verbeelden en mogelijk maken.
Een cortenstalen structuur met houten invulling vormt samen met grote verticale ‘erkers’ een nieuwe toevoeging. Deze ambachtelijke materialen zijn verweven met het gerestaureerde deel van de stolp en vormen samen zowel het oude als het nieuwe gezicht van de oude stolpboerderij.


Het pand voor aanvang van de renovatie

Beide woongroepen hebben een eigen entree. Iedere jongere heeft een eigen zit-/slaapkamer op de begane grond. De gemeenschappelijke woonkamer en keuken liggen op de eerste verdieping. In de hal op de begane grond staan de imposante houten kolommen van de stolpconstructie, op de verdieping zijn de gebinten en de sporenkap geheel in het zicht. In de kleine pelschuur, waarin leslokalen zijn gemaakt, zijn de fragiele stalen spanten een blikvanger. Op de boerderij wordt gewoond en les gegeven. Dit lesgeven geschiedt deels in een voormalige pelschuur bij de boerderij die eveneens geheel gerenoveerd is, de jongeren werken ook op het erf rond het gebouw.


De renovatie in volle gang

Alle installaties zijn nagenoeg geheel vernieuwd. Omdat het project jongeren herbergt die in de eindfase van hun detentie zitten, is het aantal beveiligingsinstallaties beperkt. Diverse deuren worden op openstand en schootstand gesignaleerd en een beperkt aantal deuren worden daarnaast op afstand ontgrendeld. Natuurlijk zijn alle cellen voorzien van brandmelders, zogenaamde brandveiligheidsloten en vrijloop (elektrische bij brand gestuurde) deurdrangers. Volledige spraakcommunicatie is voorzien vanuit alle cellen met de beide twee teamkamers. Het gehele gebouw is voor alle installaties geheel self supporting en als zodanig op de diverse nutsvoorzieningen aangesloten.

De verwarming is gebaseerd op laag temperatuur vloerverwarming, er is een gebalanceerde luchtbehandelinginstallatie aangebracht. Verder is op het rieten dak een sprinklerinstallatie aangebracht. Natuurlijk zijn verder alle basisinstallaties aangebracht c.q. aangepast.
Verder is het buitenterrein ingericht voor spel en ontspanning. De perimeter is niet beveiligd en wordt door een sloot en toegangshek van de buitenwereld afgeschermd.

Sinis is er trots op dat zij samen met de architect er in geslaagd zijn, alle installaties in deze constructie te verwerken op een dusdanige wijze dat esthetiek en installatietechniek volledig in balans zijn.